tiistai 14. lokakuuta 2014

Suzanne Collins: Nälkäpeli III -Matkijanärhi
SPOILERALORT:

Jos et ole vielä lukenut kirjasarjaa älä lue tätä arvioni alkuosaa, sillä joudun paljastamaan tärkeitä seikkoja aiempien osien, sekä tämän kirjan osalta.Edellisen osan Nälkäpeli, johon sekä Katniss että Peeta ovat joutuneet osallistumaan, on päättynyt. Katniss on napattu liittolaisineen kapinallisten ilmalaivaan ja kuljetettu tuhotuksi uskotulle vyöhykkeelle 13. Peeta on kuitenkin jäänyt Capitolin vangiksi, ja Katniss tuntee omantunnontuskia asian suhteen. Vyöhykkeen 13 elämä on tiukasti säännösteltyä ja kurinalaista, kaikki toimivat tiukan aikataulun mukaan. Myös Katnissin äiti ja pikkusisko sekä joukko muita vyöhykkeen 12 pakolaisia on otettu vyöhykkeen 13 suojiin, sillä tuo Katnissin kotivyöhyke on pommitettu maan tasalle. Kaiken huipuksi Katnissista halutaan tehdä kapinallisten keulahahmo, Matkijanärhi, joka johtaisi vyöhykkeiden asukkaat vastarintaan Capitolia vastaan. Aluksi Katniss on vastahakoinen ryhtymään tehtävään mutta lopulta hän suostuu Matkijanärheksi tietyin ehdoin. Peetakin onnistutaan lopulta pelastamaan Capitolin kynsistä mutta asiassa on varjopuolensa, sillä Peeta ei ole enää aivan oma itsensä. Lopulta Katniss päätyy iskujoukon mukana Capitoliin mielessään vain yksi tavoite...tapppaa presidentti Snow.

SPOILERIT LOPPUUTrilogian viimeinen osa keskittyy enimmäkseen kapinaan, joka on edellisten osien tapahtumien takana syttynyt täyteen roihuunsa. Siinä samalla Katniss palloillee jälleen parhaan ystävänsä Galen ja Nälkäpelitoveri Peetan välillä. Kumpaa Katniss rakastaa. Kirjassa myös viha Capitolia kohtaan ja etenkin presidentti Snowta kohtaan nousee myös tärkeäksi motiiviksi Katnissin toiminnalle. 

Juonenkehittely tässä kirjassa toimi aluksi mielestäni mahtavasti mutta loppua kohti juoni mielestäni alkoi lässähtämään. Kirjan loppuosa kun tuntui olevan hieman...anteeksi rumakielisyyteni..juosten kustu. Loppuratkaisu tuli liian nopeasti, ja lopulta turhan helpostikin. En muutenkaan nauttinut tästä kirjasta aivan niin paljon kuin aiemmista osista, enkä ollut täysin tyytväinen loppuratkaisuunkaan vaikka olenkin sitä mieltä, että Katniss päätyi oikean uroon matkaan ;) 

Suosittelen kuitenkin Nälkäpeli-trilogiaa kaikille, jotka nauttivat juonivetoisista kirjoista ja nopeasta tarinankulusta. Itsekin olen tyytväinen, että tulin lukeneeksi tämän kirjasarjan vaikka suhtautumiseni siihen oli alunperin hieman ennakkoluuloinen. Muistan, että tätä on jossain välissä verrattu Harry Potteriin siinä että tämä on maailmaltaan ja tarinaltaan Pottereiden veroinen vaikka genre ja aihe poikkaevat Pottereista. Itse en kuitenkaan saanut tästä kirjasarjasta samaa fiilistä kun Pottereista. Tämä ei kuitenkaan ollut niin erilainen ja omaperäinen kirjasarja, vaikka tämänkin maailmassa kyllä enimmäkseen viihdyin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti