keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Laura Lähteenmäki: North End: Niskaan putoava taivasNiskaan putoava taivas aloittaa Laura Lähteenmäen kirjoittaman dystooppisen hamaan tulevaisuuteen sijoittuvan nuortenkirjasarjan. Se esittelee Suomen, jossa ilmastonmuutos onkin toiminut hieman eri tavalla kuin ollaan luultu, ja Suomen ilmastosta on tullut vain entistä kylmempi. Vaatteet tuunataan äideiltä tyttärille, ja sähköä saadaan kuntopyörällä polkemista vastaan. Kirjan päähenkilö Tekla on muuttanut perheensä kanssa North Endiin, Suomen kylmimmälle seudulle pohjoiseen isän työn perässä, Koska vanhemmat ovat eronneet, vuorottelevat he kotona asumisen kanssa. Silloin kun isä on pitkillä työmatkoilla, äiti asuu Teklan ja tämän pikkuveljen Kaurin kanssa talossa, ja kun isän ei tarvitse matkustaa, tulee isä vuorostaan asumaan lasten kanssa, ja äiti menee siksi aikaa asumaan kaupungin toiselle laidalle. Perheessä on juuri alkamassa isäviikko ja äiti lähtee kohti toista kotiaan. Tekla ja Kauri odottavat isää saapuvaksi seuraavalla yhteiskuljetuksella mutta tätä ei kuulukaan. Viikot ovat menneet vanhemmilla sekaisin. Tekla näkee tilaisuutensa tulleen eikä kerro vanhemmilleen sekaannuksesta. Nyt hän voi viimein tehdä kotona mitä haluaa, ja tutustua ehkä naapureihinkin. Vapaus tuntuu ihanalta. Kunnes ongelmat alkavat. Kodinhoito, ja etenkin briketeillä lämmittäminen on aikaa vievää puuhaa, ja pian Tekla huomaa kärsivänsä kylmyydestä. Kauri on hankala, ja lopulta karkaa kotoa ja katoaa. Samaan aikaan kaupungin suklaatehtaaseen tehdään isku, jossa joulukarkit tuhotaan. Kuka on iskun takana, ja miten Teklan naapurissa asuvat toiset nuoret Aasa, Luna ja Havu liittyvät asiaan? 

Mielestäni Niskaan putoava taivas on mielenkiintoinen alku North End-trilogialle, ja tutustuttaa lukijansa maailmaansa niin, että siitä haluaa ehdottomasti tietää lisää. Kirjassa luodaan monia kysymyksiä, joista osaan lukija saa vastauksen, ja osaan ei. Kirja jää myös mielenkiintoiseen kohtaan, ja lukija jää haluamaan lisää. Ilmeisesti seuraavat sarjan osat kerrotaan toisten henkilöhahmojen näkökulmasta mutta eiköhän niissä silti tule vastauksia tämän kirjan herättämiin kysymyksiin. North Endin tulevaisuudenkuva tuntuu hyvinkin todentuntuiselta, ja mahdolliseltakin. Se ei kuitenkaan tunnu aivan niin lohduttomalta kuin monien muiden dystopia-kirjojen maailmat. Ihmiset tuntuvat tässä kirjassa olevan sovelutneet  muuttuneisiin oloihin yllättävän hyvin.

Mietin tässä, että onko kirja kuitenkaan puhdas dystopia? Itselleni genrerajat on usein aika häilyviä, koska en ole opiskellut kirjallisuutiedettä , ja tuntuu että nykyään niin monet kirjat ovat niin sanotusti sekakirjoja. North Endissä on kyllä tulevaisuuskuva, joka ei ole ideaalinen, eikä maailma ole täydellinen. Siitä kuitenkin huokuu jollain tavalla positiivisempi tulevaisuudenkuva kuin monissa selvästi dystopialajin kirjoissa. Tai ainakin tämä ensimmäinen osa luo toivoa siitä, että ihmisten elämä ei ole niin kauheaa vaikeuksista huolimatta vaikka pinnan alla väreileekin, eikä kaikki vaikuta niin hyvältä kuin miltä päälle päin näyttää. En osaa oikein selittää tarkemmin mitä tarkoitan mutta itselleni tuli tätä kirjaa lukiessa ainakin paljon toiveikkaampi olo kuin joitain muita tämänkaltaisia kirjoja lukiessa. Ihmisten perusominaisuus sopeutuvaisuus vallitseviin oloihin nimittäin tuntuu ainakin päällepäin olevan tämän kirjassa mahdollista vaikka epäkohtiakin maailmassa vihjaillaan olevan.

Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että tulen lukemaan tämän kirjasarjan/trilogian seuraavatkin osat. Sen verran mielenkiintoinen tämä kirjailijan luoma maailma oli. Jospa niissä selviää pahaenteisempi kuva North Endin yhteiskunnasa. Sen näkee sitten, kun nuo osat hyppysiinsä saa ja pääsee lukemaan. 

2 kommenttia:

  1. Luin tämän hiljattain, ja tykkäsin tästä. Minustakin kirjan sävy oli toiveikas, ei laisinkaan liian synkkä tai ankea. Teklan henkilöhahmokin oli semmoinen sinnikäs, pärjäävä tyyppi, josta pidin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu..samoilla linjoilla siis :) Saa nähdä mitä sarjan seuraavat osat tuovat mukanaan. Jännityksellä odotan. :) Tosin en vielä ole niitä hyppysiini hommannut vaikka kirjastossa kävin tänäänkin.

      Poista