maanantai 17. elokuuta 2015

Deborah Spungen: Nancy




Luin tämä kirjan ensimmäisen kerran jo joskus yläasteella. Kun sitten näin tämän erään kerran tuossa kesällä kirjastossa, oli minun pakko lainata se. Halusin nähdä, tekeekö se vielä saman vaikutuksen kuin ennen. Tekihän se, vaikka aikuisena oleminen sitä lukiessa toi toki aivan omanlaisensa vivahteen lukukokemukseen. 

Deborah Spungen on kirjoittanut kirjan tyttärestään Nancy Spungenista, joka tunnettiin parhaiten hänen suhteestaan Sex Pistolsin laulajaan Sid Viciousiin. Sid & Nancy ovat melkoinen Punkin ja populaarikulttuurin ilmiö, joista on tehty elokuvakin. Tämä kirja on kirjoitettu sen jälkeen, kun Nancy kuoli Sidin tappamana hotellihuonessa, ja se alkaa jo kauan ennen tätä tapahtumaa. 

Alussa koemme Deborahin kanssa synnytyksen, joka ei menekään niin kuin piti; ja Nancy syntyy maailmaan napanuora kaulan ympärillä kärsien happivajauksesta. Lapsi kuitenkin selviää, ja lopulta äiti ja tytär pääsevät kotiin. Happy end? Ei oikeastaan. Vauva on alusta saakka hankala ja huutaa koko ajan. Deborah on neuvoton eikä lääkäreistä tunnu olevan apua. Perheeseen syntyy kaksi lasta lisää mutta esikoisen ongelmat eivät helpota, enimmäkseen pahenevat. Vanhemmat kokeilevat kaikkea, ja lopulta Nancy on pakko laittaa kotoa pois perhekotiin, jossa Nancy näyttää hetkellisesti paranevan hieman. Kunne tuttu ja turvallinen muuttuu paikan työntekijöiden vaihtuessa. Nancy karkailee. Lopulta Nancy laitetaan paikkaan, joka vain ruokkii hänen kehitystään hurjaksi nuoreksi naiseksi. Hän menettää neitsyytensä nuorena etc.

Jossain vaiheessa älykäs Nancy menee yliopistoon saaden sieltä kuitenkin potkut sekaannuttuaan huumeiden myyntiin. Deborah ei enää tiedä mitä tehdä. Mikään ei ole auttanut Nancya. Onneksi kaksi muuta lasta ovat kasvaneet normaaleiksi nuoriksi aikuisiksi. Nancy on maailmalla ja elää punkin alamaailmassa ja matkustaa Englantiin. Englannissa hän tapaa Sidin ja näiden kahden punkikonin matka alkaa.

Deborahin tarina Nancystä on kiinnostava. Paikoitellen järkyttävä, ja melko turhauttava. Nancy on systeemin uhri, jossa lääkärit ja muut ammattilaiset eivät ole pystyneet häntä tai hänen perhettään auttamaan. Toisaalta äiti Deborahkin vaikuttaa lähinnä helpottuneelta kun Nancy muuttaa kotoa. Kirjasta saa kuvan että äiti syyttää Nancyn ongelmista kaikkia muita paitsi itseään vaikka välillä tunteekin huonoa omaa tuntoa. Punkkia Deborah ei tajua, eikä Sex Pistolsin suosiota, sillä hänestä niiden musiikki kuulostaa huonolta ja huonosti soitetulta.

Rivien välistä selviää jotain Nancystä Sidin kanssa mutta heidän tarinansa jää Deborahin tulkinnan varjoon. Kuka tietää, mikä on oikea totuus Nancyn elämän viimeisen yön kohdalla. Tuskin kukaan.

Miltä sitten tuntui lukea uudestaan kirja, josta vaikutuin niin paljon yläasteella? Oikeastaan en muistanut tarkkaan koko tarinaa aiemmalta lukukerralta. Muistin vain että lukukokemus oli huikea. Niin se oli tälläkin kertaa mutta ehkä tajusin tarinan vähän paremmin näin aikuisena. Luin tämän todella nopeasti, joten mielenkiintoinen se ainakin oli, ja helposti luettava. Kirjan parhaus on tarinassa, ei niinkään Deborah Spungenin kirjallisessa ilmaisussa. Elämänmakuinen tarina.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti