lauantai 22. helmikuuta 2014

Tuija Lehtinen: Laura kultatukka & Laura menopäälläTorstaisella kirjastoreissulla etsiskelin lähinnä nuortenkirjoja, sillä minulle iski hirmuinen himo lukea nuortenkirjoja. Tästä himon syntymisestä on kiitettävä Lukutoukan kulttuuriblogia , jota aloin lueskelemaan tällä viikolla.  Nuortenkirjahullus olikin sitten aloitettava jollain tutulla ja turvallisella
Tuija Lehtisen kirjoja tuli teininä kahlattua aika paljon läpi. Muun muassa Mirkka-sarja ja Laura-Sarja tulivat tutuiksi. Yksittäisiä kirjojakin luin, ja niistä ehdoton lempparini oli Kundi kesätukkainen. (se pitäisikin lukea joskus myös uudestaan).

Tällä kertaa mukaan tarttuivat Lehtiseltä kuitenkin vanhat tutut Laurat, perätin kaksin kappalein. Otin tosin epähumiossa ensimmäisen ja kolmannen osan, mutta eipä tuo haitannut. Ajattelin nyt kummastakin kirjoittaa samaan postaukseen, koska ne nyt olivat näitä uudelleen luettavia kirjoja ;) Yhden Lehtisen nuortenkirjan lainasin myös, jota en ennen ole lukenutkaan. :D

Laura kultatukka aloittaa kirjasarjan. Siinä laura on 13 ja puoli. Hän odottelee kesälomaa yhdessä parhaan ystävänsä Jennan kanssa. Kirjassa esitellään Lauran perhe, johon kuuluu äiti, isäpuol Antti (joka on Lauralle ihan vain isä), isoveli Sakke, ja pikkuvieljet Mikko ja Teemu. 

Elämä uusperheessä ei aina ole helppoa. Laura jakaa huoneensa ötökkähullun pikkuveljen kanssa, joka haluaisi perustaa oman perhosfarmin Lauran sängyn verhoon. Isoveli Sakke aiheuttaa hankaluuksia teiniangsteissaa kun ei enää halua kutsua Anttia isäksi ja kapinoi muutenkin. Lisää harmaita hiuksia ja jännitystä Lauralle tarjoilee myös Hönön jengi ostarilla, joka tuntuu ottavan Lauran ja hänen pikkuveljensä erityishuomioon. Lisäksi eräs luokan poika Viljami pyytelee Lauraa vähänväliä treffeille. Kirja rakentuu kaikenmoisista sattumista Lauran kevään ja kesän aikana. Enimmäkseen se tuntuu esittelevä lukijalle katraan erilaisia hahmoja, sekä miljöön minne Laura-kirjojen tapahtumat sijoittuvat.

Laura menopäällä on jo sarjan kolmas osa. Sen alussa Laura on matkaamassa kahdeksannen luokan talvilomalla biologisen isänsä luo Saksaan kylään yhdessä Saken kanssa. Tarkoituksena on tavata isän uusi vaimo Ursula, ja heidän puolivuotias lapsensa Liselotte. Matkalla Laura pääsee tutustumaan isäänsä, ja tajuaa yhä selvemmin, että Antti on hänelle enemmänkin se ykkösisä. Kivaa Lauralla kuitenkin on. Kotosuomeen palatessaan Lauran arkea pyörittää koulun lisäksi myös koululaisvartin pitäminen paikallisradiossa, ja tanssiharrastut tanssiparinsa Nikon kanssa. Seikkaliuja aiheuttaa naapurin Terri, ja tanssitreeniksellä Tytti, joka havittelee Lauran tanssiparia itselleen. Samalla Laura myös treffailee, ja viettää aikaansa bestiksensä Jennan kanssa.

Mitäs nostalgiamatka nuoruuteeni kirjoihin antoi minulle? No, ainakin sen tutun ja turvallisen lukukokemuksen, jossa voi heittää aivot narikkaan. Samalla sain karmeita flashbackejä omaan teiniyteen. :D Monet tyttöjen ongelmista kirjassa olivat niitä, mitä itsekin tuli senikäisenä mietittynä. Eivät Laura-kirjat tehneet kuitenkaan niin suurta vaikutusta kuin aikoinaan. Mutta ei niiden tarvitsekaan. Nostagiannälkään ne olivat kuitenkin mainiota luettavaa. Tuija Lehtisen nuortenkirjoihin voi luottaa aina ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti