keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Stephen King: Pimeä yö, Tähdetön TaivasEn olekaan pitkään aikaan säikytellyt itseäni Stephen Kingin taidokkaalla kauhulla. En itseasiassa ole lukenut häneltä mitään loppuun asti koko kirjablogini aikana. Mikä on tietenkin jo aika pitkä aika. Joten nyt oli sitten pitkästä aikaa sen aika.

Uhrikseni valikoitui tällä kertaa novellikokoelma, tai pienoisoromaaneiksi kirjan takakansi niitä väittää. Jos Kingiltä kysyttäisiin lieneekö kyseessä sitten short stories, eli novellit. Oli niin tain näin, niin tämä kirja tuli ahmittua hyvin nopeasti. Kirja sisältää neljä tarinaa, joiden nimet ovat; 1922, Iso kuski, Kahden Kauppa, ja Onnistunut avioliitto.

Ensimmäinen, 1922 kertoo erään maanviljeljän karmivan tarinan. Maanviljelijän, jolla ei ole ihan puhtaat jauhot pussissaan, mutta joka saa tuta että pahalla on paskainen loppu. Toinen tarina nimeltään Iso Kuski, taas kertoo raiskatun kirjailijan kostotarinan. Kahden kaupassa hierotaan pirunkauppoja. Viimeisessä kertomuksessa, Onnellisessa avioliitossa, vaimo saa selville miehensä synkän harrastuksen.

Minä luen harvoin novelleja,tai pienoisromaaneja. Kingiltä olen joskus lukenut sellaisia muutaman. Tässä tulee kyllä sellainen tunne, että moista voisi harrastaa enemmänkin..saa nähdä. Tämä yksilö ainakin oli onnistunut. Kaikki tarinat Kahden kauppoja lukuunottamatta tekivät minuun suuren vaikutuksen. Parhaimman sijan saavat kaksi tarinoista jakaa keskenään, ja ne ovat Iso kuski, sekä Onnellinen avioliitto. Niissä olin myös täysin tarinan päähenkilön puolella. Kokoelman aloittnut 1922 oli myös hyvinkin hieno tarina, joskaan ei yltänyt aivan samalle tasolle. Kahden kaupat taas, se miksi ne eivät tehneet vaikutusta, johtui siitä että tarinasta puuttui jokin särmä. Se oli kyllä Kingin kynänjäljen humoristista puolta hyvin esille tuova, mutta jostain syystä se jäi vähän välipalan asteelle. Liekö sen tarkoituksena sitten ollutkin jäädä vällikevennykseksi, en tiedä. Se oli jokatapauksessa mielestäni vain ihan okei. Siihen ei pääsyt oikein sisälle, se ei ollut imussa.

Tästä taisi alkaa taas King innostukseni :D Taidan palailla herran tuotantoon uudestaan taas jossain vaiheessa. Esimerkiksi Tohtori Uni on tällä hetkellä varauksessa kirjastosta. Toivottavasti se tulisi pian.


2 kommenttia:

  1. Tämä on huippu! Löytyy omasta hyllystä. En yleensä hirveästi välitä novelleista yms. lyhyistä tarinoista, mutta King osaa, ja hänen tarinoinnistaan tykkään (lähes) aina! Auringonlaskun jälkeen on myös mahtava, siinä vielä lyhkäisempiä juttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Jotenkin nämä lyhyemmätkin tarinat ovat Kingin hyppysissä yllättävän hyviä . Hän saa eheän tarinan ympättyä myös vähäisempään sivumäärään. Voisi melkein sanoa, että aika osuva sukunimi on tyypillä :D Kuningas hän on tosiaan. Itse olen nyt aikuisiällä pitänyt vähän välimatkaa Kingiin, pelottelin vissiin liikaa itteäni lapsena/teininä hänen kirjoillaan. Nyt taas alkaa tuntua siltä, että Kingin kirjat taas maistuisivat enemmänkin..

      Poista