perjantai 7. helmikuuta 2014

Sylvia Plaith: Lasikellon allaLasikellon alla kertoo Estheristä, 19-vuotiaasta nuoresta naisesta, 1960-luvun amerikassan. Tarina alkaa New Yorkista, missä Esther viettää kuukauden voitettuaan kilpailun. Hän pääsee lehden toimitukseen töihin, ja tuntuu aluksi nauttivan. Vähän kerrassaan Esther alkaa kuitenkin tuntemaan ahdistusta, ja vierautta. Palatessaan kotiin hän masentuu. Lukemisesta, kirjoittamisesta ja jopa nukkumisesta ja syömisestä tulee ylitsepääsemättömän vaikeaa. Esther yrittää itsemurhaa, ja päätyy sairaalakierteeseen.

Lasikellon alla on ilmeisesti melko pitkälle Sylvia Plaithin omiin kokemuksiin perustuva, ja ainot kaunokirjallinen romaani, jonka hän on kirjoittanut. Sylvia Plaith oli pulitzer-palkittu runoilija, joka päätyi lopulta tekemään itsemurhan. 

Kirjasta todella huomasi, että sen on kirjoittanut ihminen, joka on oikeasti ollut syvästi masentunut. Plaith kuvaa omia päähenkilö Estherin ahdistavia ajatuksia ja tuntemuksia erittäin tarkkasilmäisesti. Varoituksen sana kuitenkin on paikallaan niille, jotka aikovat kirjan lukea. Itselleni kirja aiheutti ahdistusta. Ei mitään luultavasti oikean masennuksen tapaistakaan, koska en voi tietää miltä sellainen tuntuu. Mutta melkein koko loppupäiväksi tarttui sellainen semimasentunut olo. Tästä huolimatta en kuitenkaan kadu kirjan lukemista, sillä se oli hyvin mielenkiintoinen, ja auttoi ymmärtämään hieman paremmin sitä, millaista masennus voi pahimmillaan olla.

ps. kirja kuului Roryn lukulistaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti