maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kishwar Desal: Pimeyden lapset



Pimeyden lapset kertoo oikeastaan naisten ja tyttöjen asemasta Intiassa. Sosiaalityöntekijä Simran Singh kutsutaan vanhaan kotikyläänsä Punjabiin auttamaan 14-vuotiasta tyttöä, jonka epäillään surmanneen koko perheensä. Keskustelemalla tytön, Durgan, kanssa Simran ei pääse pitkälle. Keskusteluijen jälkeen nousee vain enemmän kysymyksiä. Simran alkaa selvittämään juttua omin tutkimuksin ja  kuulee monta tarinaa tapaukseen liittyen sekä löytää tekstiä ja kuvia Durgan huoneesta. Näiden yhteisvaikutuksesta selviää karu tarina siitä, mitä Durgan rakkaalle isosiskolle on tapahtunut vain sen takia, että tämä rakastui väärään mieheen. Suuri kysynmys on myös se, onko Durga todella suorittanut karmea murhateot ja tappanut suuren perheensä, ja mitkä ovat loppujen lopuksi olleet vaikuttimet tähän tekoon? Tarinan sivussa lukijalle selviää myös tuikitavallisia asioita sosiaalityöntekijä Simran elämästä. Tämä tuo mukavia hengähdyshetkiä rankkaan tarinaan. Kun totuus alkaa paljastua, löytyy nurkan takaa lisää kauheuksia ja haudattuja salaisuuksia.

Pimeyden lapset on taas niitä kirjoja, joita lukiessa tajuaa millainen lottovoitto on ollut syntyä tyttönä länsimaihin, ja Suomeen. Se miten tyttöjä ja naisia kohdellaan vielä nykyäänkin monessa suunnassa maailmalla on karmeaa luettavaa. Vaikka tämä kirja on fiktiota, voi aivan hyvin uskoa, että kirjan kuvaamia asioita tapahtuu oikeastikin. Kirja saa ajattelemaan, ja välillä kauhistelemaankin. Jälleen kerran tajuan sen, miten paljon työtä täytyisi tehdä vielä sen eteen, että naisten asema paranisi kaikkialla. 

Synkistä asioista huolimatta kirjassa pilkahtaa kuitenkin myös toivo paremmasta. On olemassa ihmisiä, jotka taistelevat niiden puolesta jotka eivät pysty puolustamaan itseään. Aina löytyy ihmisiä, jotka välittävät ja ottavat siipiensä huomaan. Samalla kirjassa pääsee myös kurkistamaan erilaiseen kulttuuriin ja erilaisiin tapoihin, jotka kaikki eivät ole läpeensä huonoja tai pahoja vaan joukosta löytyy myös elämää rikastuttavia asioita.

Suosittelen tätä kirjaa sellaisille, jotka ovat tyttöjen ja naisten kohtaloista, sekä eri kulttuureista kiinnostuneita. Kaikkein herkimmille en tätä kuitenkaan suosittelisi, sillä aika synkissä vesissä tässä kirjassa uidaan, eikä lukukokemus ole välttämättä helppo. 

Kaiken kaikkiaan oma lukukokemukseni oli oikein hyvä, sillä tykkään välillä ruokkia sitä pientä feminisitä, joka sisälläni asuu ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti