perjantai 25. heinäkuuta 2014

Rhonda Wilcox: Why Buffy Matters: The Art of Buffy the Vampire SlayerLong time no see! Olen postannut nyt kesällä hävettävän vähän. Olen oikeastaan lukenutkin nyt kesällä hävettävän vähän. Nyt on kuitenkin jo jonossa muutama luettu kirja, joista olisi tarkoitus postailla tässä pikkuhiljaa. Ensimmäisenä jotain hieman totutusta poikkeavaa ;) Tämä kirja nimittäin liittyy läheisesti yhteen tv-sarja lemppariini, joka on tullut tässä muutaman vuoden aikana katsottua dvd:ltä vähintään kerran vuodessa läpi.

Buffu The Vampisre Slayer (Buffy Vampyyrin tappaja) on yksi kaikkien aikojen lempisarjoistani. En olisi uskonut, että joskus sanoisin näin ;) Oln toki katsonut sitä aikoinaan MTV3:selta kun se sen myöhäisilloissa näkyi. Muistaakseni katselin sieltä lähinnä kolmoskautta. Sitten kävi niin, että sarja siirtyi Sub-tv:n puolelle aikan kun perheelläni ei ollut vielä digiboxia ja sinne katosi sarjan seuraaminen. Paljon myöhemmin kun kyseisestä sarjasta puhuttiin kavereiden kesken, kaikki puhuivat siitä teinisarjana. EVVK ja niin edespäin. Teininuorison kauhusarjaksihan sitä jo maikkarilla kutsuttiin, tai ainakin tv-lehdissä :P Olin sitten ennakkokäsitykseni kanssa pitkään hyvä ystävä, ja ajattelin ettei sarja olisi katsomisen arvoinen. Sitten tapasin poikaystäväni, aloin seurustelemaan ja muutin lopulta yhdeen hänen kanssaan. Vanhanan Buffy-fanina hän suostutteli minut katsomaan sarjan alusta loppuun. Ja se oli menoa se :)

En osaa sanoin kuvailla kuinka mahtavan upea sarja on kyseessä. Joss Whedonin visio pienikokoisesta blondista tytöstä, joka ei kauhuleffojen samaisten hahmojen tavoin tarvitsekaan miehistä sankaria pelastamaan itseään vaan puolustautuu itse hyökkääjää vastaan on aivan mahtava. (tämän Whedon on itse kertonut sarjan synnystä..oikeastaan aluperin Buffy on esiintynyt kökössä elokuvassa ensimmäisen kerran mutta elokuvan toteutus ei ollut Whedonin mieleen..ja sarja tuo Whedonin näkemyksen paremmin esille, ja hänen kirjoittamansa jaksot aloittavat ja lopettavat jokaisen kauden. Hän on myös ohjannut ja tuottanut sarjaa.

Buffyssa sarjana on kaikkea mitä voi toivoa; toimintaa, komediallisuutta, draamaa ja vahva feministinen sanoma. Nyt ei kuitenkaan sen enempää sarjasta, vaan muutama sana tästä kirjasta. Kirja on siis tieteellinen kirja, jossa Wilcox esittelee ja analysoi Buffy-sarjan teemoja. Hän on jaotellut kirjan eri osioihin. Ensimmäisessä osiossa pääosassa ovat suuremmat linjat, joista jokaieslle hänen esittämälleen linjalle on oma lukunsa. Toisessa osassa Wilcox keskittyy eri jaksoihin, jotka hän on valinnut itse. Kirjaa ei kannata lukea, jon ei ole katsonut Buffya ja aikoo sarjan joskus katsoa. Vanhalle Buffyn ystävälle kirja on mielenkiintoinen, ja menee syvälle sarjan olemukseen ja voi tehdä sarjan faneihin vaikutuksen kaivamalla sarjasta sellaisia vertauskuvia, jotka eivät välttämättä olisi muuten tulleet mieleen. Näin ainakin minulle kävi :)

5 kommenttia:

 1. Vau, tämä pitää ehdottomasti joskus lukea! Minäkin katsoin aikoinaan Buffya Maikkarilta kun sitä vielä esitettiin, mutta ikinä en katsonut koko sarjaa (aloitin muistaakseni katsomaan jostain toisen tai kolmannen kauden paikkeilta). Pari vuotta sitten olin utelias ja päätin katsoa kaikki kaudet alusta loppuun, ja niinhän siinä kävi että jäin koukkuun ja sarjasta tuli lempparini. Jotenkin ymmärsin paremmin koko idean näin vanhempana ja osasin arvostaa naissankaria sekä kaikkia pieniä yksityiskohtia.

  Oletko muuten katsonut Angel-sarjaa? Sitä en ole ikinä katsonut kokonaan, ainoastaan siitä kaudesta eteenpäin joka kertoi Buffyn viimeisen kauden tapahtumien jälkeisestä ajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lukea :) Kyllä se Buffy-fanille antaa paljin iloa. :) Kirja on ilmestynyt vuonna 2006 muistaakseni, silloin on Buffyn loppumsiestakin ollut hieman vähemmän aikaa. Juu, kyllä sitä näin "aikuisena" saa sarjasta paljon enemmän irti,

   Olen katsonut Angel-sarjankin alusta loppuun, tosin en yhtä monesti kun Buffya :D Se on ihan hyvä sarja myös, tosin ei niin hyvä kuin Buffy :) Angel kun ei koskaan ole ollut lempihahmoni. Olen aina ollut enemmän Spike-tyttöjä :D

   Poista
  2. Juu, kyllä mäkin kuulun ehdottomasti Spike-tiimiin! :D Ja jee Irene, kiva kun lisää faneja ilmoittautui! :P

   Poista
 2. Buffy on minunkin yksi suosikeistani! Minulla on peräti aivan ensimmäinen kausi DVD:nä. Haluaisin katsoa sarjan kokonaan uudestaan, mutta voih, olisihan se urakka. =D Ja itse asiassa en ole satavarma, olenko nähnyt viimeistä kautta kokonaan, se oli juuri sitä aikaa, kun tuntui että sarjaa pompoteltiin kanavalta toiselle yms... Angel on myös suosikkejani (myös eka kausi DVD:nä),sen sarjan olen nähnyt varmuudella kokonaan! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla (tai siis avomiehellä) on molemmat sarjat kokonaisuudessaan DVD:inä omana ja olen katsonut molemmat useaan kertaan. Buffyn tosin useammin. :) Mainioita sarjoja!

   Poista