lauantai 29. marraskuuta 2014

Laura Lähteenmäki: Kaiken peittävä tulva (North End#2)

Laura Lähteenmäen North End- sarja jatkuu kirjalla Kaiken peittävä tulva, jossa päähenkiläksi vaihtuu Teklan tilalle tehtaanjohtajann tytär Luna. Pitkän talven jälkeen on tulossa kevät vaaralliseine tulvavesineen ja moni asia on ehtinyt ensimmäisen osan jälkeen kuluneessa ehkä noin puolessa vuodessa muuttua. Tehdas on lopettanut toimintansa sabotaasin takia, ja Tekla esimerkiksi on menettäny talven aikana varpaansa toisesta jalasta. Luna on edelleen tehtaanjohtajan tytär mutta nyt häntä syytetään siitä, että tehtaassa ei ole enää töitä North Endin asukkaille. Lunalla on kuitenkin jotain, mikä pitää hänet järjissään, hän laulaa edesmenneen euroviisuvoittaja äitinsä laulua saaden siitä voimaa, ja aikoo osallistua samalla kappaleella laulukilpailuun, joka kerää rahaa hyväntekeväisyyteen. Kilpailun voittaja saa opiskelupaikan hienosta musiikkikoulusta etelemmästä. Valmistautuminen kilpailuun vie aikaa, ja harjoittelu saa Lunan miettimään äitiään, joka kuoli kun Luna syntyi. Luna muistuttaakin äitiään erityisen paljon, joka herättää ihmetystä.

Toinen osa North Endiä ja sen dystooppista Suomea oli aivan yhtä hyvä kuin ensimmäinen osa Niskaan putoava taivas oli, ehkä jopa hieman parempikin. Siitä löytyy tulevaisuuden kuva, joka tuntuu mahdolliselta, ja vaikka se on osittain synkempi maailma ja ilmastonmuutos on siinä arkipäivää, on siinä kuitenkin niitä toivon hippusia. Etenkin kirjan loppua kohti tunnelma kohoaa; uhkaava tulvakevät alkaa olla loppumassa, ja North Endin asukkaat ovat saamassa suklaatehtaan tilalle jotain uutta. Eräs löytökin saattaa muuttaa paikkakunnan elämää. Luna taas on tulvakevään aikana oppinut tuntemaan itseään paremmin. Dystooppisen maailman kuvauksen lisäksi Kaikein peittävä tulva on myös tarina nuoren tytön identiteetin muotoutumisesta. Tytön joka koostuu sekä geeneistä, ympäristöstä ja omista valinnoistaan. 

Pidin kirjasta todella paljon, ja jälleen kerran voin ylpeänä todeta, että Suomessa tehdään nykyää aikamoisen huippulaadukasta nuortenkirjallisuutta. Ei tämmöinen kolmeakymppiä jo uhkaavasti lähentelevä täti-ihminenkään jää kylmäksi näitä lukiessa ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti