tiistai 11. marraskuuta 2014

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä -kirjablogikirja
Harvemmin tulen postanneeksi tietokirjallisuudesta tänne blogiin. Hieman vähälle niiden lukemisenkin ole jättänyt johtuen pitkien opiskeluvuosien traumoista. Alkaa kuitenkin olla aika ottaa tietoakin jälleen haltuun. Historiaa käsitteleviä tietokirjoja minun tietenkin pitäisi lukea enemmän mutta tällä hetkellä tuuletan päätäni vielä enemmän harrastuksiini liittyvien kirjojen parissa. Kuten nyt esimerkiksi blogien ja kirjojen maailmaa kuvaavien kirjojen parissa. Siksipä halusin viimein lukea tämänkin kirjan, joka kertoo kirjablogeista.

Luin tämän läpi yhdessä illassa. Se oli oikein selkeä kokonaisuus. Tietenkin monet asiat olivat tuttuja jo blogien maailmasa, sillä olen ollut kirjablogien ja niiden erilaisten tempauksien, haasteiden ynnä muun kanssa tekemisissä koko sen ajan, kun olen itsekin postaillut. Tosin kommentoimaan olen uskaltautunut vasta tämän vuoden puolella, tosin sitäkin teen melko harvoin.

Mielenkiintoisinta tästä kirjasta oli lukea esimerkiksi arvostelukappaleisiin suhtautumisesta, ja siitä onko niiden arvioiminen piilomainontaa. Mielenkiintoista oli myös lukea kirjablogeista ja bloggareista suhteessa ammattimaisiin kriitikoihin, ja siitä miten kirjablogit on nähty uhkana heidän työlleen. Nämä olivat erittäin mielenkiintoista luettavaa, ja antoivat ajattelemisen aihettakin.

Kirjan lukeminen sai minut myös pohtimaan omaa kirjabloggaamistani. Minähän en ole mikään kovinkaan suosittu kirjablogisti, ja olen vasta tänä vuonna alkanut saamaan entistä enemmän lukijoita. Tämä selittyy silläkin, että olen ollut tänä vuonna kirjablogini kanssa myös paljon aktiivisempi kuin aiemmin. Olen lukenutkin enemmän. Ennen kaikkea olen myös akanut vähän kerrassaan kommentoimaan muidenkin blogeissa. Ehkä joskus uskaltaudun vuorovaikutukseen enemmänkin.  

En myöskään lue arvostelukappaleita ja muutenkin kirjat ovat useimmiten kirjastosta lainattuja, ja murto-osa omia. Omat postauksenikin ovat melko erilaisia toisiinsa nähden. Jotkin ovat enemmän kuvailevia, ja lukutunnelmaa esilletuovia, ja toisissa olen pohtinut asioita syvällisemminkin. Tuskin olen suurikaan uhka kriitikoille. :D Enkä varsinkaan yritä kirjoittaa millään lailla ammatimaisuuteen pyrkivää kirjablogia. Olen vain harrastajalukija ja bloggaaja, enkä ole opiskellut kirjallisuutta. Kerron vain mielipiteeni, ja raotan lukukokemusteni verhoa.4 kommenttia:

 1. Minusta kirjablogeista on niin paljon enemmän hyötyä (lukemiseen innostaminen) että muutaman kirjakriitikon uikutus on aika pientä. Luulisi heidänkin aidosti iloitsevan kirjaihmisinä siitä, että ihmiset löytävät kirjojen pariin. Pulpahti vain mieleeni tuosta tässä kirjassakin käsitellystä aiheesta. Minäkin hotkaisin tämän kirjan mielenkiinnolla. Vetävästi kirjoitettu opus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kirjabloggaus on kuitenkin lähtökohtaisesti eri asia kuin kriitikoiden kritiikit. Kirjablogia kun tehdään yleensä ihan vaan lukemisen ilosta ei sen takia että haluttaisiin astua kriitikoiden varpaille tai viedä niiden työt. Lisäksi lukijoilla pitää olla se omaa kritiikin taito; eli sekin on blogienkin lukijasta kiinni mihin teokseen hän tarttuu vaikka kimmoke lukemiseen voi tullakin jonkun kirjablogistin mielipiteiden perusteella..mutta lähtökohtaisesti varmasti lukija kuitenkin tarttuu sellaiseen teokseen mitä häntä muutenkin kiinnostaa.

   Poista
 2. Tykkään lukea tätä kirjablogiasi. Osaat tiivistää kirjan sanoman. Kokoajan tuot ilmi, että kirjoitat nimenomaan oman mielipiteesi - lukija voi olla kanssasi samaa mieltä tai eri mieltä. Tämmöinen kirjablogin teksti on paljon luotettavampaa kuin kirjakustantamoiden mainos"kritiikit".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava että tykkäät :) No eiköhän sekä blogeille että kriitikoiden kritiikeille ole oma kysyntänsä. Kumpikaan ei ole uhka toiselle. :) En itse kyllä kriitikoiden tekstejä lue juuri koskaan, kirjablogit tuntuvat kotoisimmilta. :)

   Poista