maanantai 3. elokuuta 2015

Maya Van Wagenen: Suosittu; omaelämänkerta: Viisautta nykyajan nörteille

Maya käy koulua Yhdysvalloissa eikä kuulu koulun kärkikastiin. Hän päättää muuttaa asian löydettyään 50-luvun opaskirjan nuorille tytöille, jonka avulla he voivat tulla suosituiksi. Vähän kerrassaan Maya alkaa toteuttamaan kirjan oppeja. Aina kuukausi kerrallaan hän ottaa käsittelyyn yhden luvun kirjasta, ja käyttäytyy sen luvun ohjeiden mukaan. Näihin asioihin kuuluu muun muassa 50-luvun tyyliin pukeutumista, meikkausta, ja käyttäytymistä. Innokkaana kirjoittajana Maya myös kirjoittaa päiväkirjaa tästä projektistaan melkeinpä tositarkoituksella. Hän haaveilee tulevaisuudessa tulevansa kirjailijaksi, ja on saanut rohkaisua kirjoittamiseen lempiopettajaltaan edellisellä kouluasteella. Pikkuhiljaa selviää myös, tuleeko kirjan opeilla oikeasti suosituksi. Ainakin kirja noudattaminen tuo Mayan eteen erilaisia kokemuksia.

Pidin kirjasta paljon, ja pystyin samaistumaanki. En itsekään ollut koskaan koulussa kovinkaan suosittu, ja välillä minua jopa kiusattiin. Ei vakavasti mutta huomauttelua ja sen sellaista, jotka eivät nuoren tytön itsetunnolle tehneet hyvää. Tuskin olisi tällainen projekti suosiotani parantanutkaan ;) :D Mayan kokemukset olivat kuitenkin aika positiivisia vaikka hän ei ehkä koulun tähteyteen yltänytkään, jokatapauksessa Mayan elämästä tuli hauskempaa näillä ohjeilla, ja pääsihän hän mokoman kautta jopa julkaisemaan tämän kirjan. Aika hyvin noin nuorelta tytöltä.

Kirja oli syvällisempi nuortenkirja mutta kuitenkin pääasiallisesti todella viihdyttävä ja joissain kohti kevytkin. Tyttöhömppä tämmöisessä muodossa upposi ainakin minuun, etenkin kun takana oli syvällisempi sanomakin. Kukin etsiköön sen itse kirjasta mutta itse löysin ainakin jonkinlaisen. ;) Suosittelen tätä niin nuorille lukijoille kuin vähän vanhemmillekin; tämä kirja voi sopia aivan hyvin myös aikuiseen makuun :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti