perjantai 28. elokuuta 2015

Neil Gaiman: Hautausmaan poika
Neil Gaiman on monipuolinen kirjailija, ja on kirjoittanut niin aikuisille kuin lapsille ja nuorillekin suunnattuja kirjoja. Tämä kyseinen kirja on nuorille ja lapsille suunnattua tuotantoa. Mielestäni sen tarina sopii todella hyvin myös meille aikuisillekin. Ainakin jos olemme spefi-kirjallisuuden perään. Voin sanoa jo näin aluksi, että tämä kirja on yksi parhaita teoksia, joita olen Gaimanilta lukenut. 

Hautausmaan poikaa kertoo Eikusta (varsinaiselta nimeltään Ei-kukaan Owens), joka asuu hautausmaalla, ja jonka kasvattivanhemmat ovat kummituksia. Eikku on kuitenkin aivan elävä poika tosin hän on saanut kunniakuolleen arvonimen hautausmaalla. Vaikka hänen vanhempansa ovat haamuja on hänellä myös hieman lihallisempikin kaitsija nimittäin hänen holhoojansa Silas. Eikku asuu hautausmaalla koska hänen koko perheensä on murhannut Jack-niminen murhamies, ja Eikku oli ainoa joka pelastui tuhoyöltä sillä hän pääsi pakoon ja vaelsi taaperona läheiselle hautausmaalle. Nyt Silas yrittää Eikuin varttuessa pitää huolta siitä, ettei Jack, joka on edelleen Eikun perässä,löydä tätä.

Eikun elämä hautausmaalla on yhtä seikkailua, ja muutaman kerran jopa vaarallista. Hän astuu muun muassa guuliportista, ja käy ulkomaailmassa ilman Silaksen lupaa. Eikku on aika onnellinen hautausmaalla mutta kasvaessaan hän haluaa yhä enemmän muiden hengittävien seuraan. Hän menee esimerkiksi kouluun, mikä ei sekään osoittaudu kauhean turvalliseksi. Lopulta tulee päivä kun Eikku joutuu asettautumaan maailman Jackeja vastaan. Mitenhän Eikun käy?

Hautausmaan poika on upeasti kerrottu tarina varttumisesta vaikka se sijoittuukin hieman erilaiseen ympäristöön. Kirjan sivuilla on välillä myös hyvin hautausmaan tunnelmaan sopivaa kuvitusta. Eikun seikkailut ovat jännittävää luettavaa ja Gaimanin huumorin säilä on myös vahvasti mukana tässäkin kirjassa. Gaiman taitaa maagisen realimsin todella hyvin, ja Hautausmaan Poika on yksi taidonnäyte sillä saralla. 

Suosittelen tätä kirjaa kaikille. Etenkin jos Gaiman on jo ennestään tuttu kirjailija, kehotan teitä tarttumaan tähänkin kirjaan, sillä kuten aiemmin kirjoitin, on tämä mielestäni yksi parhaista Gaimanin kirjoittamista kirjoista.

4 kommenttia:

  1. Olen nähnyt ihmisten lukevan Gaimania, ja tykkäävän siitä. Mutta jostakin syystä olen ymmärtänyt sen liian kauhuksi minun hermoilleni. Olen kerran lukenut Gaimanin ja Pratchettin yhteistyön Good Omens ja se oli hauska, sen tyylistä lukisin mielellään. Ehkä minun olisi aika uskaltaa yrittää Gaimania.

    VastaaPoista
  2. Tämä kirja ei minusta ollut ainakaan liian pelottava. Eikä oikeastaan mikään lukemani Gaiman ole ollut liian pelottava minulle. Tietenkin jokainen kokee nämä kirjat omalla tavallaan. Suosittelisin kokeilemaan Gaimania tällä kirjalla ja toiseksi ehdottaisin kirjaa, jonka nimi on Tähtisumua. Nämä kaksi eivät ole kauhean pelottavia vaikka voivat kyllä olla jännittäviä :)

    VastaaPoista
  3. Minä tykkäsin tästä ihan hirveästi, aion tutustua Gaimanin tuotantoon paremmin :)

    VastaaPoista