torstai 27. elokuuta 2015

John Green: Kaikki viimeiset sanat
John Green ja hänen kirjansa ovat olleet jo pitkään suuri hypetyksen aihe. Kaikki alkoi Tähtiin kirjoitetusta virheestä, ja nyt kirjailijan aikaisempaa tuotantoa on myös suomennettu, ja kaikki ovat lääpällään. On myös heitä joihin Green ei iske. Tämä on toinen Greenin kirja, jonka olen lukenut ja voin sanoa kuuluvani tuohon ensimmäisenä mainitsemaani joukkoon; olen lääpälläni herran kirjoihin. Ainakin näihin kahteen, jotka olet lukenut. Tämä kirja oli minulla luvun alla heinäkuussa, kun pidin sitä mukanani sukuloimis/mökkireissullani.

Kaikki viimeiset sanat kertoo Miles Halterista joka vaihtaa koulua oman kaupunkinsa julkisesta koulusta Culver Creekin sisoppilaitoksen aivan toiselle paikkakunnalle. Miles on hieman erikoinen tapaus, joka on todella kiinnostunut ihmisten viimeisistä sanoista. Hän lukee suurten kirjailijoiden elämnkertoja ja muista todella monien ihmisten viimeiset sanat. Culver Creekissä Miles ystävystyy oitin huonetoverinsa Chipin kanssa. Chip esittelee Milesille oman ystäväpiirinsä, johon kuuluu mielenkiintoinen Alaska-niminen tyttö, johon Miles rakastuu oikopäätä vaikka saakin kuulla Alaskalla olevan erästä toista koulua käyvä poikaystävä.

Elämä ja koulunkäynti Culver Creekissä on omalaatuista, ja Miles ja hänen uusi ystäväpiirinsä ottaa yhteen koulun rikkaiden oppilaiden jengin kanssa. Alkaa keppostelukierre, jonka aikana nuoret tekevät toisillee mitä mielikuvituksellisempia jekkuja. Elämä on melko mukavaa vaikka kiinni jäämisen uhka häilyy yllä ja pelko koulusta erottamisesta on läsnä koko ajan. Miles kuitenkin viihtyy uusien ystäviensä kanssa todella hyvin, etenkin monet kaksinkeskiset keskustelut Alaskan kanssa ovat Milesille elämän suola. Kaikki tuntuu menevän hyvin vaikka Alaska tuntuu välillä kovin alakuloiselta, sillä hänen äitinsä on kuollut kun Alaska on ollut pieni. Ystävyys ja hauskan pito ovat kuitenkin kantava voima niin Milesille kuin Alaskallekin. Kunnes tapahtuu jotain, mikä muuttaa kaiken.

Kaikki viimeiset sanat on tavallaan Milesin kasvutarina. Se kuvaa elämää Culver Creekissä ennen ja jälkeen suurta käännekohtaa, ja on ikäänkuin Milesin kertoman tarina käännekohdan jo tapahduttua. Kirja onkin jaoteltu osiin ennen & jälkeen. Vaikka kyseessä on nuotenkirja, tarkemmin sanottuna tosin nuorten aikuisten, on se todella syvällinen ja ajatuksia herättävä. Jo pelkästään Milesin harrastus kerätä suurmiesten (ja naisten) viimeisiä sanoja on todella mielenkiintoinen. Kirjassa on paikoitellen aika synkkiä teemoja mutta nuorten keppostelu ja Greeni tapa kirjoittaa elävää ja paikoitellen hauskaa tekstiä keventää lukijan taakkaa todella onnistuneella tavalla. Tämä on yksi mielenkiintoisimmista nuorten kirjoista, jotka olen lukenut tänä vuonna.

John Green tuntuu olevan mielipiteitä jakava kirjailija. Monet rakastuvat hänen teoksiinsa päätäpahkaa ja toiset eivät ymmärrä kaikkea hypetystä. Minulle John Green ja tämä Viimeiset sanat iskee kyllä aivan täydeltä laidalta. Voisin sanoa Greeniä tällä hetkellä jopa yhdeksi lempikirjailijakseni. Tämän kirjan lukemisesta on kohta jo pari kuukautta ja silti vieläkin se koskettaa minua kun ajattelenkin sitä. Suosittelen John Greeniä kaikille. Sillä varoituksella tosin, että kaikki eivät tämän kirjailijan kirjoista välttämättä pidä. Tosin joihinkin kirjailijan teokset uppoavat kuin puuro hullulle ;)

2 kommenttia:

 1. Minuun tämä upposi kuin puuro hullulle :)) Arvoitus nimeltä Margo ei niinkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh..hyvä juttu ;) Niin tosiaan, voihan sitä käydä niinkin että jotkut Greenin teokset uppoavat kuin puuro hullulle mutta toiset ei. ;)

   Pitää minun varmaan tuo Arvoitus nomeltä Margo lukea myös ja muodostaa siitäkin jonkinlainen mielipide.

   Poista