keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu



Pitkän odotusajan jälkeen sain Taivaslaulun viimein kirjaston varauksesta itselleni lainaan. Eikä sen lukemisessa kovin kauan aikaa mennyt. Hyvää kannatti odottaa, ja sitä Taivaslaulu oli. Joskin huonona puolena mainittakoon liika tajunnanvirtaus ja runollinen ote. Itse tarina oli kuitenkin mielenkiintoinen, ja laittoi ajattelemaan.

Taivalaulu kertoo lestadiolaisen nuorenparin, Viljan ja  Aleksin elämästä. Nuoret ovat solmineet avioliiton, ja heillä on suureperhe aluillaan. Jo neljä lasta, ja viides tulossa. Siihen väliin on mahtunut myös monta keskenmenoa. Nuori ja herkkä Vilja alkaa tuntea tiuhan lastensaannin ahdistavaksi. Hänestä tuntuu, ettei hänen ruumiinsa kestä jatkuvaa raskaana oloa, ja lasten synnyttämistä. Ja ajatus vielä useamman lapsen perheestä tuntuu ahdistavammalta koko ajan. Mutta mitä tehdä, kun ehkäisy on jumalanvastaista, ja kaikki lapset on otettava vastaan jumalan lahjoina. Ja kun seuroissakin naista katsotaan ensin vatsanseudulle, ja sitten vasta silmiin. Aleksi taas tahollaan katsoo suruissaan Viljan heikkenmistä, ja tuntee hieman ahdistusta siitä, kun rakas Vilja on jaettava lasten kanssa, eikä nuoren parin elämä ihan vain kahdestaan jatkunut kovin pitkään. Kun Vilja tajuaa odottavansa jälleen lasta, hänen ahdistuksensa syvenee siihen pisteeseen, että ulkopuolista apua tarvitaan. Loppuratkaisu on yllättävä, mutta kaiketikin ihan onnellinen. Riippuu mistä sitä katsoo.

Kirjassa on aika-ajoin otteita blogiteksteisä, jossa eräs kirjan henkilöistä pohtii erinäisiä asioita lestadilaisuudesta ja uskosta. Lopulta selviää myös tämän henkilön henkilöllisyys. Blogitekstit olivat mielestäni oikein hyvä lisä kirjaan. Muuten lukukokemus oli mukava. Tosin minun makuuni teksti oli paikoitellen liian runoilevaa, ja hersyvää. Usein tykkäänkin sellaisesta tekstistä mutta tässä sitä oli ehkä hieman liikaa. Tarina oli kuitenkin puhutteleva, ja ajatuksia herättävä, joten en kirjaa sentään aivan turhaan lukenut. Lestadiolaisten maailmankuva oli mielenkiintoinen, ja aiheesta voisin lukea myös lisää kirjallisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti