tiistai 2. joulukuuta 2014

Beth Revis: Across the Universe: matka alkaaVarjelus-niminen alus lipuu avaruudessa matkalla uudelle planeetalle. Sen kyydissä ovat jäädytetty Amy ja hänen perheensa, jonka on tarkoitus olla osana maapallon ihmisten siirtokuntaa uudelle planeetalle. Alus on ollut matkalla jo vuosisatojen ajan, ja sinä aikana jäädytetyistä ihmisistä huolehtimaan tulleet ihmiset ovat lisääntyneet, ja he elävät aluksella omassa pienoismaailmassaan, jossa yksinvaltaisena johtajana toimii Vanhin, joka on ihmisten johtaja, koska hän on sukupolvensa vanhin. Vanhimmalla on myös Seuraaja, joka on tuleva olemaan oman sukupolvensa vanhin ja siksi tuleva johtaja. 

Tarinaa kerrotaan Amyn ja Seuraajan näkökulmista. Amy herätetään jostain syystä 50-vuotta liian aikaisin. Häneen tykästynyt Seuraaja taas kamppailee omien opintojensa kanssa ja ankaran Vanhimman kasvatuksessa oleminen ei ole helppoa. Aluksella on oma yhteiskuntajärjestyksensä, jota Amy alkaa kummeksua. Miksi monet ihmiset vaikuttavat siltä, etteivät he osaa ajatella itsenäisesti, ja miksi ne jotka osaavat on määriteltu mielisairaiksi, ja he asuva sairaalan osastolla. Seuraajakin alkaa Amyn kautta ihmetellä vallitsevaa järjestystä itsekin. Samaan aikaan joku yrittää sulattaa myös muita jäädytettyjä ja yhdessä Amy ja Seuraaja sekä eräs Harley yrittävät saada selville, kuka on kaiken takana.

Across the Universe: matka alkaa aloittaa kolmiosaisen sarjan. Se on nuorille aikusille suunnattua scifiä ja mielestäni melko hyvää sellaista. Tarina pitää otteessaan, ja outo yhteiskuntajärjestys herättää paljon ajatuksia. Aluksen asukkaat ovat yksirotuisia ja melko samannäköisiä muutenkin. Vanhin on myös vääristellyt muutamaa maapallon historiaan liittyvää asiaa ja kuvannu esimerkiksi Seuraajalle Hitleriä esimerkilliseksi johtajaksi.

Pien rakkausvire tässä kirjassa on myös  mutta se ei tule liikaa esille. Seuraaja on rakastunut Amyyn,joka on hyvin erilainen kuin muut aluksen ihmiset niin ulkonäöltään kuin tavoiltaankin. Juttu ei mene kuitenkaan yhtään siirappisen puoelle. Saa nähdä mitä seuraavat osat tuovat muassaan.

Kaiken kaikkiaa tämä oln eirttäin hyvä nuorten aikuisten kirja, minä tykkäsin todella paljon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti