perjantai 13. huhtikuuta 2012

Lauren Weisberger: VIP-ihmisiäTässä olisi sitten toinen pääsiäislomalla lukemistani kirjoista. Täysin erilainen kuin se Leena Lehtolaisen dekkari. Kirjan VIP-ihimisiä on kirjoittanut sama kirjailija, jonka kirjan Paholainen pukeutuu Pradaan olen joskus muistaakseni lukenut. Siitä olen katsonut elokuvankin. Miein tässä juuri, että onkohan vip-ihmisiä kirjasta tehty elokuvaa...hm..?

No, se siitä miettimisestä. Jospa nyt kuitenkin mentäisiin eteenpäin tämän kirjapostauksen kanssa. ;) VIP-ihmisiä on taas Chic Littiä parhaimmillaan! (anteeksi jos en kirjoittanut tuota oikein!). Kirja kertoo Bettestä, joka on kyllästynyt tylsään pankkityöhönsä, ja päättää ottaa lopputilin. Kuuluisaa kolumnia pitävän enonsa kautta hän pääsee töihin PR-firmaan, jonka tarkoituksena on tuntea kaikki tuntemisen arvoiset ihmiset, niin sanotut VIP-ihmiset, ja järjestää heille juhlia. Betten työhön kuuluukin juhliminen, ja VIP-ihmisten tunteminen,sekä tapahtumien organisointi heille. VIP-ihmisten maailma ei kuitenkaan ole aivan sellainen miksi sitä voisi luulla. Tarkoituksena tuntuu olevan hillitön juhliminen. Vaikka Bette nauttiikin siitä osasta työssään, jossa hän saa järjestää ja organisoida tapahtumia, tulee hän tutuksi myös työn varjopuolien, kuten yksityisyyden puutteen kanssa.

Vip-ihmisiä on ennekaikkea kertomus jälleen nuoren naisen itsensä ja identiteettinsä löytämisestä. Kirjan päähenkilö Bettelläkin on ollut jo monenlaisia rooleja elmässään nuoresta iästään huolimatta. Hänen nuorena omaksumansa hippielmäntyyli, jota hänen vanhempansa edustavat, on vaihtunut monessa suhteessa päivastaiseen. Tämä aiheuttaa kuitenkin ristiriitoja, eikä toinen elämäntapakaan ole se aivan oikea. Kirjan teemoja ovat itsensä etsimisen lisäksi myös ystävyys, ja onhan siinä toki romantiikkaakin. Erään miehen kanssa Bette onnistuukin kohtaamaan oman elämänsä ristiriidat, ja taitaa rakastuakin.

Näennäisesti kevyeen ja romanttiseen aiheseen on mielestäni saatu syvyyttä tässä kirjassa. Kaiken takana on taas oman identiteetin rakentuminen, ja se että joskus ihminen huomaa tavoitelleensa ja saavuttaneensa jotain, mikä ei sitten loppujen lopuksi osoittaudukaan sellaisenaan siksi omaksi jutuksi. Mielestänin tässä kirjassa samona on myös se, että me itse muovaamme itsemme, eikä muiden asettamiin muotteihin asettuminen ole koskaan hyvä ratkaisu.

Kaiken kaikkiaan VIP-ihmisiä oli lukunautinto niin kevyenä viihteenä kuin syvällisiäkin ajatuksia herättävänä kirjana. Juuri tällaisesta "hömppä"kirjallisuudesta minä pidän!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti