sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

J. R. R Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisinTein sen, mitä olin yrittänyt tehdä jo muutaman vuoden. Luin vihdoin Hobitin, ja vieläpä loppuun asti. En kyllä oikein ymmärrä, miksi siinä meni niin pitkään, koska onhan se paljon lyhyempi kuin Taru Sormusten Herrasta trilogia, jonka olen lukenut jo aikoja sitten. Eikä se ole niin hidaslukuinen muutenkaan. Ainakin osittain pitkä aika, mikä sen lukemiseen kului, johtui varmaan siitä, että yritin lukea sitä ensin alkuperäiskielellään, eli englanniksi.  Pääsin kyllä yli puolenvälin, ja aika viimeisiin lukuihin mutta jotenkin se loppuun lukeminen jäi. Nyt sitten tässä talvella aloin lukea suomennnosta. Yli kuukausi siinä kyllä meni, täytyy myöntää, mutta sain sen luettua!! 

Täytyy heti ensimmäiseksi sanoa, että rakastuin tähän kirjaan täysin. Tässä oli kaikkea, mitä hyvältä fantasiakirjalta odotan. (no yllätten, liekö fantasiakirjoja ollutkaan ennen Hobittia ja Sormusten herraa...?Ainakaan kovin tunnettua sellaista). Jokatapauksessa, tarina alkaa siitä, kun eräs Herra Bilbo Reppuli, joka on siis paikassa nimeltä Kontu asusteleva rauhaa rakastava hobitti, saa yllättäviä vieraita. Tästä saa alkunsa seikkailu, joka vie Bilbon kohti erilaisia seikkailuja, ja arteenetsintää. Matkan aikana hobitti näkee ja oppii paljon kaikkea uutta ja ihmeellistä. Tarinassa vilisee hiisiä, kääpiöitä, haltijoita, velho, ja jopa lohkäärmekin. 

Hobitti valotti monia seikkoja, jotka jäivät Taru Sormusten Herrasta- trilogiassa epäselviksi. Hobitti oli myös ehkä hieman kevyempää luettavaa kuin Taru Sormusten Herrasta, niin kirjoitusasultaa kun tunnelmaltaan. Se ei missään vaiheessa menny kauhean synkäksi. Toki siinäkin oli omat surulliset ja synkähköt kohtansa, mutta perustunnelmaltaa se oli kevyempi. 

Lempikohtani kirjassa on se, missä Bilbo tapaa klonkun. Kirja kokonaisuudessaan oli kyllä niin ihana, että tulen lukemaan sen varmasti vielä uudestaankin. Niin, ja jos minulla joskus on lapsia, luen sitä varmasti myös heille. Suosittelen Hobittia kaikille, jotka tykkäävät fantasiakirjallisuudesta, ja niille jotka haluavat kunnon seikkailua kirjoihinsa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti