keskiviikko 28. tammikuuta 2015

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

John Greenin Tähtiin kirjoitettua virhettä on hehkutettu niin paljon, että melkein jätin sen lukematta. Kunnes eräänä päivänä satuin huomaamaan sen kirjastoreissullani nuorten osaston hyllyltä, ja päätin sittenkin haluavani tietää, onko kyseinen kirja kaiken hypetyksen arvoinen. Ja voi kyllä, kyllä se oli. Onneksi en antanut enneakkoluulojeni estää minua tarttumasta tähän teokseen. Se on vaikuttavin ja parhain ei-fantasiaa oleva nuorten kirja, jonka olen pitään aikaan lukenut.

Kirja kertoo Hazelista, joka sairastaa parantumatonta kilpirauhassyöpää, joka on tehnyt etäpesäkkeitä keuhkoihin. Kokeellisen lääkkeen ansiosta Hazel on kuitenkin saanut lisäaikaa elämälleen. Mikään ei kuitenkaan tunnu miltään, ja Hazel vain odottaa taudinkuvan huononemista sekä väistämätöntä kuolemaa, kunnes hänen äitinsä patistaa hänet tukiryhmän tapaamiseen. Siellä Hazel tutustuu Augustukseen, Gusiin, joka on sairastanut luusyöpää. Hazelin ja Gusin välille syntyy suhde, joka saa Hazelinkin elämään jälleen, vaikka samalla se vaatii totuttelua. Vähitellen Gusin kanssa Hazel alkaa saada hieman lisää iloa elämäänsä. Toinen asia, mikä kannattelee Hazelia on erään kirjailijan kirjoittama kirja Viistoa valoa, joka kuitenkin on päättynyt ikävästi kesken. Yhdessä Hazel ja Gus alkavat ottamaan selvää siitä, miten kirjan henkilöiden on käynyt. Erinäisten vaiheiden kautta nuoret päätyvät Amsterdamiin erakkona elävän kirjailijan luo. Matkalla he kokevat hienoja hetkiä vaikka omituisen kirjailijan kanssa kaikki ei sujukaan aivan toiveiden mukaan.

Tähtiin kirjoteittu virhe on riipaisevan surullinen mutta kuitenkin toivoa ja elämäniloa täynnä oleva kirja. Kaikein parasta kirjassa on sen päähenkilöiden, Hazelin ja Augustuksen, välinen kemia ja yhteys. Heidän huumorinsakantaa läpi vaikeiden asioiden, ja on näin hykerryttävää luettavaa, ja jokainen heidän keskustelunsa ja niiden dialogi on hyvin kirjoitettua ja henkii heidän suhteensa merkitystä ja hyvyyttä.

Kirjan loppu ei ole sinällään mitenkään yllättävä mutta matka siihen on silti kiintoisa ja ennen kaikkea tunteita herättävä. Parhaat kirjat aiheuttavat aina lukijassaan tunteita, ja mitä enemmän ja mitä erilaisempia, sen parempi lukukokemus on. Tähtiin kirjoitettu virhe naurattaa, itkettää, vihastuttaa, ilostuttaa sekä aiheuttaa monenlaisia muita tunteita laidasta laitaan. En osaa oikein sanoa muuta. Liityn hehkuttajien joukkoon siis minäkin ;)

Suosittelen ehdottomasti lukemaan. Tämä kirja on elämys.

2 kommenttia:

  1. Hyllyssähän tämä odottaa, toivon pääseväni lukemiseen asti tässä kevään aikana :) Elokuvan olen nähnyt, ja se oli aivan ihana <3 itkin ja nauroin vuorotellen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas haluaisin nyt nähdä sen elokuvankin kun kirja oli noinkin hyvä, niin ehkä elokuvakin olisi katsomisen arvoinen :)

      Poista