sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen

Nyt, koska haluan päästä ajantasaiseen päivitystahtiin kiinni, niin nyt bloggaan kirjasta, jonka luin muistaakseni joskus huhtikuussa. Kyllä, muistan tämän koska silloin oli myös Scifest. (http://narseskanelamaa.blogspot.fi/2013/04/scifest.html). Pidemmittä  puheitta siis, tämä postaus käsittelee Harper Leen kirjaa Kuin Surmaisi Satakielen. Kyseinen kirja oli ollut hyllyssäni jo viime kestästä asti, eräästä pokkaritarjouksesta ostettuna. Olin kuitenkin lykännyt kirjan lukemista pitkään, kunnes sitten katsoessani Waterloo Roadin koulua netflixistä sain inspiraation lukea kirjaa, koska sitä käsiteltiin sarjassa, ja erään uuden lempihahmoni lempikirjaksi osoittautui tämä kirja. Hahmon lempinimihän sarjassa olikin Scout, sama kuin tämän kirjan päähenkilällä ;)

  
(Kuva: http://cdon.fi/kirjat/lee,_harper/kuin_surmaisi_satakielen-4335343)

Kirja sijoittuu 1930-luvun Alabamaan, ja kertoo Scoutista sekä hänen perheestään johon kuuluu asianajaja isä, ja isoveli. Scout viettää huolivapaata lapsuutta seikkaillen lähiseuduilla veljensä kanssa, ja kesäisin joukkoon liittyy myös molempien hyvä ystävä, joka on vierailuilla tätinsä luona. Scoutin maailmassa kaikki on enimmäkseen hyvin, ja maailman on täynnä seikkailuja. Pikkuvaha Scout aloittaa kirjassa myös koulun. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Scoutin isä alkaa puolustamaan oikeudessa tummaihoista miestä, jota syytetään valkoisen naisen raiskauksesta.

Mielenkiintoisena lisänä kirjan juonessa on eräs Boo Radley, joka asuu Scoutin perheen naapurissa veljensä holhottavana. Boo Radleyn ei usein nähdä poistuvan talosta, ainakaan päiväsaikaan, ja Scout veljensä kanssa on hyvin kiinnostunut Boo Radleystä ja hänen elämäntarinastaan. Boo Radley osoittautuukin kirjan aikana avainhenkilöksi, ja hyvin tärkeäksi juonen kannalta. Anteeksi kryptisyyteni, mutta tuntuu että olen paljatanut jo nyt liikaa juonesta. ;)

Kuin surmaisi satakielen oli lukukokemuksena erittäin hyvä. (ihan kuin kaikki lukemani kirjat tänä vuonna saisivat vain suistutuksia : D). Enemmän kuin pääjuonesta, olin kuitenkin kiinnostunut Boo Radleystä, hänen elämästään sekä osuudestaa kirjan juoneen. Boo Radley jääkin arvoitukseksi, joka ei aivan avaudu kirjan aikana. Lukijalle ei kerrota hänestä kaikkea missään vaiheessa. Boo Radley jättää oikeastaan kirjan tarinan varjoonsa, vaikka tummaihoinen mies syytettynä raiskauksesta 1930-luvun Alabamassa toki on ajatuksia ja tunteita herättävä aihe, joka pureutuu silloisen yhteiskunnan ongelmakohtiin tiukasti. Siltikin Boo Radleyn rooli kirjassa jää merkittävimmäksi osaksi kirjaa minun silmissäni. Boo Radleyn muistan kirjasta parhaiten, vaikka hänen näkökulmastaan kirjaa ei kirjoitetakkaan.

Mitä tulee kirjan päähenkilöön Scoutiin, olen sitä mieltä, että hän on aika stereotyyppinen omana hahmotyyppinään. Hän on pikkuvanha poikatyttö, joka leikkii Iso-veljensä kanssa, ja on oppinut lukemaan jo ennen kouluun menoa. Tuttu hahmo monesta kirjasta. Tai ainakin samankaltaisia hahmoja on ollut usein kirjoissa, joita olen lukenut.

Jälleen kerran tämäkin kirja tuli luettua parin päivän sisällä, eli aika nopeasti. Tarinan ei voinyt muuta olla kuin hyvä, koska piti otteessaan niin hyvin. Toisaalta luin kyllä Twilightinkin nopeasti, eikä se ollut mielestäni ollenkaan hyvä : D Kuin surmaisi satakielen toki painii aivan eri sarjassa.

ps. ja näin olemme päässeet ajantasaisempaan bloggaukseen, ja seuraavana kirjoitankin kirjasta, jonka olen lukenut tässä nimenomaisessa kuussa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti