keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Anja Snellman: Parvekejumalat
Luin tuossa tänään tämän kirjain yhdeltä istumalta miltei kokonaan. Olin aloittanut sen tosin viimeviikolla jo mutta tänään vasta luin suurimman osan kirjasta tuossa parin tunnin aikana. Tarina piti otteessaan loppuun asti vaikka olikin kirjoitettu mielestäni ehkä hieman liian oudolla poljennalla. En oikein osaa selittää, kirjan kieli oli ehkä vähän töksähtelevä paikoitellen, tosin sen vastapainona se oli välillä myös hyvin kaunista. Aihe on aika kiistanalainen ja tulenarka aihe nimittäin Islamin usko ja etenkin naisten asema siinä.

Parvekejumalat kertovat kahden nuoren naiset tarinan. Toinen on somaliperheen tytär Anis, joka haaveilee länsimaisesta elmämäntavasta ja piilottelee kiellettyjä tavaroita, kuten vaatteita, meikkejä yms. vanhoissa lastenvaunuissa kerrostalon porraskäytävässä. Toinen taas Alla-Zahra, entiseltä nimeltään Alla Pohjolainen, joka haluaa omaksua muslimikulttuurin ja pukeutua kaapuun ja huiviin, piilottaa kehonsa ja sen arvet sen alle. Aniksen ja Alla-Zahran elämät kohtaavat kirjassa tavalla, joka muuttaa heidän elämänsä.

Kirjassa käsitellään siis ajankohtaista asiaa. Naiseutta  kahdesta eri näkökulmasta. Samoin kulttuurien kohtaamista ja sen kohtaamisen vaikeutta. Tarina on mielenkiintoinen mutta en tiedä kannattaako sitä ottaa kovin todesta. Siinä käsitellään aika paljon stereotypioita muslimeista, jotka alistavat naisia, ja tekevät julmuuksia. Luulen kuitenkin, että näiden stereotypioiden kärjistäminen on kirjassa tehokeino, ei niinkään tarkoitus tuomita kaikkia muslimeja, tai niin sen ainakin tulkitsen.  Tosin jos olen väärässä niin sitten kirja on hieman yksipuolinen eikä ota huomioon toista näkökulmaa.  

Jokatapauksessa kirja saa miettimään asioita, ja pohdiskelemaan. Antaa ajatuksia. Lukukokemuksena kirja oli mielenkiintoinen ja nopealukuinen vaikka jättikin paljon ajattelemisen aihetta. 

6 kommenttia:

 1. Hei! En ihan kokonaan uskaltanut lukea arviotasi, sillä aion lähiaikoina lukea kirjan itsekin. Mutta kuulostaa hyvältä että luit kirjan yhdeltä istumalta! :) Etukäteen olen pelännyt että kirja olisi raskasta luettavaa.

  VastaaPoista
 2. En tiedä raskaasta mutta kirjoitus oli kyllä vähän erikoista kuitenkin. Mutta itselleni se oli kuitenkin helppolukuista kun tarina vei mukanaan. :D

  VastaaPoista
 3. Anja Snellman on suosikkikirjailijani, mutta tätä en ole vielä lukenut. Postauksesi sai huomaamaan, että kirjapino ei tule minulla vajentumaan... :-D

  Myös Snellmanin uusin on listallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, se on kyllä kummallista, että miten se kirjapino/kirjalista ei pääse pienentymään...koko ajan tulee jotain uutta mieleen, mitä haluais lukee ;) Itelleni tää oli eka kirja, jonka oon Anja Snellmanilta lukenut, pitänee lukea pari muutakin joskus :D

   Poista
 4. Heippahei! Kylläpäs onnistuit herättelemään mielenkiintoa! Itsellä lukuharrastus jäänyt harmittavasti taka-alalle, mutta nyt tuli kyllä sellainen olo että pitää heti lähteä kirjastoon :D

  Todella kiva blogi sulla! Haluan ehdottomasti liittyä lukijaksesi :)

  Elena, http://myotajavastamaessa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kiva, että tulee uusia lukijoita :) Niin ja mukava, että mielenkiinto onnistuin postauksella herättelemään ;) Sori kun en ole vastannut aiemmin mitään.

   Ei oo pitkään aikaan tullut paneuduttua tähän bloggaamiseen kun on ollut niin paljon muuta tässä heinäkuussa :D

   Poista