lauantai 14. syyskuuta 2013

Ian McEwan: Makeannälkä


Tämä kirja on ollut minulla kesken jo monen kuukauden ajan. Jäin puolivälissä jumiin, mistä en meinannut päästä ollenkaan pois. Tänään kuitenkin sain luettua viimeiset sivut kirjasta. Minun täytyy kyllä sanoa, että alku, ja loppu kirjassa olivat hyviä, ja melkein koukuttaviakin. Kaikki siinä välillä taas. Nom oli hieman plääh.

Kyseessä on siis Ian McEwanin Makeannälkä. Ensimmäinen kirja, jonka kyseiseltä herralta olen lukenut (hyllyssäni odottaa tosin kesällä itselleni ostama Sovitus, jota en ole vielä aloittanut.). Makeannälkä kertoo Serenasata, joka lähtee opiskelemaan matematiikka Cambridgeen. Serena on kuitenkin kiinnostuneempi kirjallisuudesta, ja hän ahmii kirjoja aina vapaa-ajallaan, ja alkaa toimittamaan yliopiston lehteen arvosteluja lukemistaan kirjoista. Hän tutustuu myöhemmin erään poikaystävänsä professoriin, josta tulee tärkeä osa Serenan elämää. Tämän vaikututksesta Serena päätyy töihin Iso-Britannian salaiseen palveluun. Kirjallisuusintonsa vuoksi hänen värvätään operaatioon, jonka koodinimi on Makeannälkä. Siinä hän joutuu peitetehtävässä värväämään erään kirjailijan salaiseen palvelun palkkalistoille, ilman että tämä tietää sitä. Serenan ja kirjailijan kohtalot noitoutuvat yhteen. Ja niin edespäin. Enpä halua enempää juonesta paljastaa.

En oikein osaa sanoa, oliko kirja mielestäni hyvä vai ei. Alkuasetelma, ja kirjan ensimmäiset sata sivua olivat kyllä mielenkiintoista luettavaa. Etenkin novellit, joita tuo värvätty kirjailija oli kirjoittanut, ja niiden selostus oli mielenkiintoista. Jossain vaiheessa tarina kuitenkin lässähti. Serena alkoi henkilöhahmona olemaan tylsä ja ärsyttävä. Viimeiseen lukuun asti kirjan kahlaaminen oli raskasta. Kunnes loppu tuli aluksi ennalta-arvattavana, ja muuttui parin viimeisen sivun aikana yllättävksi. Jos antaisin tähtiä saisi tämä kirja ehkä kaksi ja puoli sellaista. Kyseessä siis ihan ok kirja. Parasta oli lähinnä alku, tarinan sisällä olevat "novellit" sekä yllättävä lopetus. Muuten kirja oli, jos ei huono, niin ainakin pitkäveteinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti