sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Louisa M. Alcott: Pikku Naisia
(kuva: http://kauppa.tietosanoma.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Tietosanoma/Products/9518843902)


Olen ehkä varhaisnuoruudessani jäänyt paitsi monista klassikoista tyttökirjojen saralla mutta onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa niiden lukeminen. Ollessamme pokaystäväni vanhempien luona viikonlopuna silmiini sattui Louisa M. Alcottin Pikku Naisia heidän kirjahyllyssään, ja päätin että nyt on aika viimeinkin lukea tämäkin klassikko.

Kirja keroo Marchin sisaruksista, joiden isä on sodassa, ja joiden äiti on jäänyt siksi aikaa huolehtimaan heistä. Sisaruksia on neljä, ja kirja on oikeastaan heidän kasvutarinansa yhden vuoden ajalta. Jokaisella heistä on omat henkilökohtaiset taakkaansa kannettavanaan ja kirjan kuluessa he yrittvät tietoisesti kasvaa ihmisinä, ja tulla tietoiseksi vioistaan sekä korjata niitä. Nmä neljä tyttöä ovat hyvin erilaisia, joskin kaikilla on omat taitonsa, joillakin hyvinkin taiteelliset. He kuitenkin rakastavat toisiaan. Tarinnan liittyy myös naapurissa asuva Laurie-poika, joka on suunnilleen samoja ikiä heidän kanssaan.

Pikku Naisia on hyvin lämminhenkinen kirja, ja siinä tuntuisi olevan opetus poikineen. Opetukset ovat paikoitellen aika konservatiivisiakin mutta kuitenkin koko kirjan ajan tyttöjä rohkaistaan heidän harrastuksissaa, ja itsenäistymsiessäkin. Vuoteen kuuluu paljon iloisia hetkiä, hassuja sattumuksia ja riitojakin, tytöt kuitenkin tuntuvat aina selvittävän asiansa parhain päin.

Pidin kirjasta todella paljon, vaikka siinä olikin ehkä joitain ajatuksia, joita en nykyaikaisena naisena oikein sisäistänyt tai ymmärtänyt. Erityisen kinnosotava kirja oli, koska huolimatta sen vanhanaikaisuudesta, ja siitä että se on kirjotiettu 1800-luvulla, siinä käsiteltiin asioita joita monet nykyaikana elävät tytötkin varmastikin käsittelevät elämässään ja kasvaessaan pikkiu naisista isoiksi naisiksi.

Kuitenkin suuri syy siihen, että tykästyin kirjaan on se, että se on hyväntuulinen kirja pohjimmiltaan, ja siitä saa erittäin hyvän mielen. Sopii hyvin sii tähän kaamosaikaan. Suosittelen tätä ehdottomasti niillekin pikku naisille, jotka ovat jo isoja naisia, vaikka ette olisi tätä nuorempana lukeneetkaan. Koskaan ei ole liian vanha hyville tyttökirjoille. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti