tiistai 30. kesäkuuta 2015

Diana Wynne Jones: Liikkuva linna


Tämä kirja on roikkunut lukulistallani aivan blogin alusta lähtien. Viimein sain se nyt kesäkuussa luettua. Liikkuva linna on yksi lemppareistani kun puhutaan anime-leffoista joten pitihän tuo kirja mihin se pohjautuu, lukea.

Kirja on monella tapaa hyvin erilainen kuin elokuva sillä siinä ei ole sotaa. Samaa on kuitenkin hahmoissa; etenkin Calsifer on tunnistettavissa. 

Kirja alkaa kuten monet sadut sanoilla olipa kerran tai jotain sinne päin. Sophie on sisaruksistaa vanhin ja siksi vanhan uskomuksen mukaan tuomittu epäonnistumaan. Siksi juuri hän jää mielellään töihin perheensä hattukauppaan kun kaksi muuta siskoa lentää maailmalle kokeilemaan onneaan.  Sophie onkin taitava hattujen tekijä ja saa kaupan nousukiitoon. Samalla hän kuitenkin tulee suututtaneeksi pelottavan erämaan noidan, joka tulee eräänä päivänä kauppaan ja kiroaa Sophien.
Sophie muuttuu yhdeksänkymppiseksi mummeliksi eikä voi edes kertoa kirouksesta kellekään. Häpeissään Sophie lähtee kotoaan ja päätyy velho-Howlin Liikkuvaan linnaan joka kirjaimellisesti liikkuu pitkin Sophien kotikaupunkia. Howlilla on paha maine sillä hänen huhutaan varastavan nuorten naisten sydämiä. Linnassa Sophie tapaa myös sitä liikuttavan Tulidemoni Calciferin joka antaa Sophien jäädä linnaan vastineeksi sopimuksesta jonka he laativat. Näin Sophiesta tulee linnan siivooja. Lisäksi linnassa asuu Howlin oppipoika Michael.

Tästä alkaa hieno ja maaginen tarina, jonka parissa tällainen fantasianörtti viihtyy oikein hyvin. Liikkuva linna on hauska,  mielenkiintoinen ja huikea kirja. Se voittaa samannimiseen animeleffan kuusi nolla vaikka sekin on todella laadukas ja hyvä.  Kirja sopii mielestäni myös mainiosti kesälukemiseksi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti