torstai 11. heinäkuuta 2013

Tracy Chevalier: Tyttö ja helmikorvakoru



No niin, jälleen kirjapostausten pariin. Jälleen kerran on monta kirjaa postaamatta, mutta kirjoitan heistä kuitenkin tällä kertaa yksittäin. Kerrankin otin itse kuvia kirjankansista niin ei tarvitse netistä etsiä. Tämän kirjanhan ostin Jyväskylän reissulla divarista. Sattui silmää korkeasta kirjapinosta, ja se oli menoa se. Vain tämän yhden kirjan ostin siltä reissulta. Aloitinkin opusta lukemaan junamatkalla kotiin, ja loppuun lukaisin sen seuraavana aamuna.

Tyttö ja Helmikorvakoru on ollut mentaalisella lukulistallani lukiosta asti. Eräs silloisista kavereistani luki sen jollain äidinkielen kurssilla, ja sain silloin kirjasta sellaisen kuvan,että se voisi olla lukemisen arvoinen. Nyt kun se sattui sitten divarissa silmiin, niin olihan se pois ostettava. :D

Kirjahan on saanut innoituksena ihan oikeasti eläneestä taiteilijasta, tai tarkemmin hänen maalauksestaan, jonk akuva koristaa myös kirjan kantta. Ja kyseinen taideteoshan oli hollantilaisen Johannes Vermeerin maalaus "Turbaanipäinen tyttö". Kirjailija Tracy Chevalier on kirjassa yrittänyt punoa juonen maalauksen tytön ympärille, ja päässyt hyvään lopputulokseen. Ainakin minun mielestäni.

Kirja alkaa siitä, kun Griet niminen nuori tyttö joutuu lähtemään itse taitelija John Vermeerin perheen kotiapulaiseksi. Lähtiessään hän on vain 16-vuotias. Griet on protestantti, kun taas Vermeerin perhe on kokonaisuudessaan katolinen, mikä tekee sopeutumisen Grietille aluksi vaikeaksi. Hän on kuitenkin ainoa, joka saa siivota taitelilijan ateljeen. Lopulta hän päätyy taiteilijan malliksi. Tästä ongelmat alkavat.

Se juonesta, ei paljasteta liikaa ;) Kirja kuitenkin vei mennessään, eikä sitä olisi millään malttanut päästää käsistään. Tarina oli mielenkiintoinen, ja kaikken mielenkiintoisinta siinä oli se ristiriita palvelijana olon ja taitailijan mallina istumisen välillä. Etenkin kun maalaus on aistikas, ja salaperäinen muutenkin. Salaperäisyyden verho raottuu, kun Chevalier maalaa eteemme mahdolliset taustatarinan maalaukselle. Se kutkuttelee mielikuvitusta, vaikka onkin fiktiivinen, emmekä koskaan voi tietää, miten kaikki on oikeasti mennyt. Suosittelen kirjaa erittäin vahvasti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti