sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Jane Austen ja Seth Grahame- Smith: Ylpeys ja Ennakkoluulo ja Zombit

Ylpeys ja Ennakkoluulo ja zombit, mitä siitä voi sanoa? Kirjan juoni on pääpiirteiltään tietenkin Jane Austenin kirjoittaman klassikkoteoksen mukainen, pienin poikkeuksin. Eikä vähäisin näistä poikkeuksista ole se, että kirjassa esiintyy se ylimääräinen tekijä, eli zombit. Mitä zombit sitten antavat tälle teokselle? No ensinnäkin ne tekevät päähenkilöstä Elizabeth Bennettistä yhden Britannian kyvykkäimmistä zombinmetsästäjistä ja antavat Elizabethin ja Herra Darcyn suhteelle synkän mutta humoristisen leimansa. Zombit tuovat kirjaan myös lisää huumoria, mitä ei toki alkuperäisestä teoksestakaan puuttunut, zombihuumori on vain hieman, eh, erilainen lisä kirjaan. Kirjassa on myös zombien myötä aivan uusi elementti, suora väkivalta. Enempään en juonesta nyt viitsi, enkä osaa paljastaa.

Oikeastaan tunteeni tätä kirjaa kohtaan ovat hieman ristiriitaiset. Kirjan nimi ja olemus toki houkuttivat minua tarttumaan siihen, ja pidän zombeista elokuvissa ja miksen siis kirjoissakin. Toisaalta riepottelevatko zombit tämän Jane Austenin klassikon kappaleiksi ja ryöstävätkö ne siltä kaiken arvokkuuden? Eipä kai, koska tämä kirja tulee ottaa vastaan huumorintajulla ja omana itsenäisenä teoksenaan, ei niinkään Ylpeyden ja Ennakkoluulon uutena versiona. Kirja toimii hyvin kevyenä viihteenä niille, jotka pitävät zombiviihteestä ja haluavat nähdä sitä yhdistettynä romanttiseen klassikkokirjallisuuteen. Tätä kirja ei tule kuitenkaan ottaa liian vakavasti.

Lukukokemuksena kirja oli mielenkiintoinen mutta en laskisi sitä parhaiden lukemieni kirjojen joukkoon, ja Jane Austenin alkuperäisteos pesee kyllä tämän 6-0 ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti